Marente de Moor – De Nederlandse maagd

Eindelijk kom ik toe aan mijn rijtje boeken dat al wat langer op me staat te wachten. Marente de Moor won een grote prijs voor dit boek en dat is terecht. De Nederlandse maagd is een mooi boek over een jong meisje dat haar eerste avontuur tegemoet treedt. Ze wordt uitgezonden naar een maître die haar nog beter gaat leren schermen. Ze leert veel maar vooral spoort ze naar de geschiedenis van haar maitre die het pad van haar vader heeft gekruisd.
Mooi geschreven. Prachtige product van een levendige fantasie dat je naar plaatsen brengt die anders verborgen blijven; heel andere werelden. Boeiend!

S.J.Watson – Voor ik ga slapen

Een vrouw kan door een ongeluk slechts onthouden wat ze die dag meemaakt. Iedere keer als ze gaat slapen wordt haar harde schijf als het ware gewist. Iedere ochtend opnieuw moet haar man uitleggen wie hij is en hoe zij zich tot elkaar verhouden. Een ongelooflijke situatie die tot mijn verbeelding leidt.
Watson schrijft helder, redelijk to-the-point en weet de spanning op een slimme manier op te bouwen. Wat is nu waar en wat is onwaar? Wie heeft het beste met de vrouw voor en wie gebruikt haar? Tot het einde blijft versluierd hoe het in elkaar steekt.
Boeiend en mooi gegeven en knap uitgevoerd!

Arnaldur Indriðason – Grafteken

Tijdens het lezen van dit al wat oudere boek van Indriðason had ik steeds het gevoel alsof ik hetoek al had gelezen. Maar och niet helemaal. Ik ben er nog niet achter wat me dat gevoel heeft gegeven maar dat komt vast wel.
Op een begraafplaats in Reykjavik wordt het lichaam van een jonge vrouw gevonden. Ze is niet te identificeren door het anonieme bestaan dat ze heeft geleid in de stad. Erlendur is weer in de hoofdrol gelukkig.

Wolters-Noordhoff – De Bosatlas van Nederland

Ruim 500 pagina’s prachtige platen en grafieken over Nederland. Als kindwas ikal dol op de atlas en karten. Urenlang kon ik eroverheen hangen en het in me opnemen. Deze atlas is werkelijk erg compleet. Het enige is dat de data zo snel verouderein deze voortdenderende wereld. Data tot 2008 zijn soms al gedateerd, vooral als het economische gegevens zijn. Eerlijk gezegd denk ik dat de papieren atlas zijn beste tijd gehad heeft en dat het www deze rol gaat overnemen.
Maar toch prachtig en het boek is mooi uitgegeven.

Carla de Jong – Gebroken wit

Ziekenhuisdrama met fatale medische missers. Lekker wegleesvoer dat ik in een zucht heb uitgelezen. Haalt het niet bij haar eerste boek ‘In retaite’ maar toch ga ik alles wat ze schrijft lezen. Gewoon omdat het lekker soepel is geschreven met oog voor gedrag in organisaties.
Op bepaalde afdelingen loopt de samenwerking tussen artsen en arts-assistenten niet soepel. Hierdoor worden er fouten gemaakt. Maar wie heeft het lef om in te grijpen? De nieuwe voorzitter van het bestuur die denkt dat een ziekenhuis net zo in elkaar steekt als een koekfabriek of de voorzitter van de medische staf die haar gelijken moet aanspreken of de nieuwe bestuurder die het verschil wil maken door een gedragsverandering te realiseren?

Stephan Enter – Grip

Spannend ís het boek. Het zweet staat me aan het eind van het boek in de handen, zo spannend. En ook erg goed geschreven; mooi Nederlands. Met een paar pennenstreken en door de perspectiefwisselingen doorgrondt het op krachtige wijze de hoofdpersonen. Alleen aan het begin was het even inkomen. Blij dat ik heb doorgezet.

Het gaat om een groep veertigers die elkaar na twintig jaar weer ontmoeten. Ze vormden in hun  studententijd een bergsportteam. Zijn de verhoudingen na twintig jaar veranderd? Wie heeft bij nader inzien de slimste keuzes gemaakt?

Joan Freeman – Gifted Lives

Joan Freeman heeft 35 jaar lang meer dan 200 kinderen gevolgd op hun reis door het leven. Zowel gewone kinderen als hoogbegaafde kinderen. Omdat ze zo’n lang en uitgebreid onderzoek (testen, regelmatig terugkerende diepte interviews) heeft gedaan, kan ze conclusies trekken over de impact van hoogbegaafdheid op de levens van de betrokkenen. De ondertitel van het boek luidt dan ook: “What happens when giften children grow up”.
In het boek beschrijft ze twintig portretten van opgroeiende kinderen/tieners/volwassenen. Ze schrijft helder en toegankelijk en met een frisse scherpte die haar onderzoeksobjecten en hun opvoeders niet spaart. Ze heeft door de jaren heen vanzelfsprekend met velen van hen een band opgebouwd, maar ik heb het idee dat dat haar objectiviteit niet hindert.
In bijna ieder verhaal belandt ze op een punt (zo rond 12-14 jaar) waarbij ze schrijft “als ik nu gestopt was met mijn onderzoek dan was het verhaal een success story geweest”. Maar Freeman gaat door en maakt zichtbaar hoe verwachtingen en druk invloed hebben op de emotionele gezondheid van hoogbegaafde (jong)volwassenen. Het hangt erg af van de persoonlijkheid van de kinderen of ze hun enorme mogelijkheden ook weten te benutten in het leven. Veel van hen gaan door een crisis voordat ze echt hun weg vinden met de capaciteiten die ze hebben.

Een paar citaten die mij aanspraken:

Hoe mensen omgaan met tegenslag is wezenlijk voor hoe ze omgaan met hun hoogbegaafdheid. (p 5)

Als hoogbegaafd gelabelde kinderen hadden veel vaker emotionele problemen dan niet gelabelde kinderen. (p 10)

Hoogbegaafdheid is niet de oorzaak van emotionele problemen bij hoogbegaafden. De emotionele problemen zijn het gevolg van de reacties van anderen op hun uitzonderlijkheid. (p 22)

Druk om te presteren kan bij hoogbegaafden leiden tot perfectionisme of het alternatief, namelijk je brainpower inhouden omdat dat je populariteit ten goede komt. (p 29)

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hoogbegaafden niet meer dan anderen last hebben van psychiatrische/ psychologische aandoeningen. Juist het omgekeerde geldt, ze zijn juist heel sterk en goed in staat met moeilijkheden om te gaan. Maar als het mis gaat, als een kind vreemd wil zijn, dan kan hij daar heel effectief in zijn als hij hoogbegaafd is. (p 45)

Voor ouders is het koorddansen om hoogbegaafden op te voeden. Een groot deel van de problemen wordt veroorzaakt door gebrek aan communicatie, vooral als het probleem van te hoge druk op het kind niet wordt gezien/ erkend. (p 60)

Verveling op school, daarover klagen ouders meer dan de kinderen zelf. Verveling heeft meestal twee oorzaken:
– problemen thuis waardoor ze psychologische verwarring ervaren en zich moeilijker kunnen concentreren;
– anders denken dan de school van hen verwacht. Ze hebben een levendige originele brein. Hun frisse/andere benadering wordt terzijde geschoven door school. (p 109-110)

Onderpresteren is veelvoorkomend. Het verminderen van een kind’s eigenwaarde, het stereotyperen van een genderrol of negatieve sociale houding kunnen allemaal bijdragen aan een beperking van de ontwikkeling van een kind. (p 290)

Hoogbegaafden zijn beter uitgerust om om te gaan met de ‘slings and arrows of outrageous fortune’ (Hamlet). Uit het onderzoek bleek juist de buitengewone kracht van hoogbegaafden en getalenteerden om te gaan met problematische opvoeding, plotselinge veranderingen in het leven, fysieke beperkingen, constante put-downs, valse verwachtingen, armoede, gebruikt worden in het voordeel van anderen en zo voort. (p 296)