[:nl]Fernando Aramburu – Vaderland[:]

[:nl]Aramburu heeft een prachtige roman geschreven over Baskenland in de tijd dat de ETA nog actief was. Hij heeft een mooie vorm gevonden door een verhaal over terreur vanuit veel verschillende perspectieven te benaderen. De vrijheidsstrijder, de vermoorde, de moeder van de terrorist, de dochter van het slachtoffer, de echtgenoot, de vriendin, de zoon, de andere zoon, de zus die niet meer kan spreken en zo voort.
Het stimuleert me mijn oordeel uit te stellen. Het stimuleert me naar de humaniteit van iedere betrokkene te speuren; datgene waarmee ik me kan verbinden. En het zorgt ervoor dat ik me anders tot de situatie ga verhouden. Met meer nuance, met meer begrip, met compassie en met mildheid. Petje af! [:]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.