[:nl]Frank Schätzing – De zwerm[:]

[:nl]Meer dan zevenhonderd bladzijden dichtbeschreven tekst heeft Schätzing geschreven over de toekomst van deze planeet. In thrillervorm, een eco-thriller.
Het is een erg spannend boek dat ik nauwelijks kon wegleggen. Dat lukte af en toe ternauwernood als Schätzing bijvoorbeeld een wetenschappelijke beschrijving gaf van het ontstaan van methaanhydraten of van het herkennen van walvissen.
Centraal staat dat de oceanen gebukt gaan onder de invloeden van de mens. Er lijkt een kantelpunt bereikt te zijn als zich simultaan enkele uitzonderlijke fenomenen voordoen, waardoor de mens niet meer kan ontkennen dat er een grens is bereikt. Als de wetenschappers hun krachten bundelen, is het helaas al te laat voor miljoenen mensen.
Schätzing heeft uitgebreid onderzoek moeten doen om dit boek zo goed te kunnen onderbouwen met de laatste stand van de wetenschap (van 2004 welteverstaan). Je leert er veel van en wordt ook uitgedaagd mee te gaan in de gedachte dat de oceanen misschien wel veel meer intelligentie in zich huizen dan de mensheid heeft kunnen verzamelen.
Boeiend, ontregelend en een aanrader.[:]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.