Arend Ardon – Doorbreek de cirkel!

doorbeekcirkelArdon schetst in een beknopt en zeer leesbaar boek hoe managers onbewust verandering blokkeren. Met de theorieën van Chris Argyris in het achterhoofd heeft hij in Nederland onderzocht hoe het toch komt dat zoveel veranderingsprocessen vastlopen, mislukken of een stille dood sterven. Het percentage is gigantisch!
Wat we in Nederland en elders vaak doen als een veranderingsproces taai wordt, is nieuwe methodieken of stappenplannen bedenken. Een andere aanpak dan maar, een nieuwe organisatieadviseur erbij halen. Waar de sleutel volgens Ardon echt ligt is in de interacties tussen de manager en de anderen. Dat je eigen gedrag bijdraagt aan het in stand houden van de lastige situatie. Dat er een inconsistentie is tussen wat je zegt en wat je doet.
Ik volg Ardon’s verhaal geheel en ben het ermee eens. Maar uit de praktijk weet ik hoe lastig het is om dergelijke patronen te doorbreken. Het Consulaat, waar ik nu 4 jaar voor werk, gaat dit gesprek aan in organisaties en gebruikt daarbij de methodieken van Chris Argyris. Ik noem het soms wel organisatietherapie, omdat het zoveel zelfreflectie vraagt. En dat is een hele uitdaging voor managers en directies. Want hoe gemakkelijk is het niet om naar de ander te wijzen.
Boeiend om te lezen en compact beschreven.

3 gedachten over “Arend Ardon – Doorbreek de cirkel!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.