Dorine Hermans en Daniela Hooghiemstra – Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren

De drie eerste koningen van Nederland worden door Hermans en Hooghiemstra op een toegankelijke manier aan ons voorgesteld in dit boek. Ieder hoofdstuk bestaat uit twee delen: een beschrijving van de betreffende periode en een opsomming van de bronnen waaruit de schrijfsters hebben geput.
Ik vond de inhoud erg interessant en boeiend om te lezen, op enkele wat erg intieme zaken na. Het was wat mij betreft sjieker geweest om die details achterwege te laten. Het was heel leuk om te lezen welke internationale banden en belangen allemaal werden gediend met huwelijken en oorlogen. Zonder Engeland, Frankrijk en Rusland hadden wij geen monarchie; dat was gewoon het slimste wat die mogendheden konden doen om de rust in dit deel van Europa te bewaren.
Waar ik wat moeite mee had in het boek was die tweedeling van ieder hoofdstuk. Hierdoor had ik de indruk veel herhaling te lezen. Het boek was sterker geweest als de bronnen waren geïntegreerd in het verhaal. Dat was meteen ook een arbeidsintensiever boek geworden, maar wel sterker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.