[:nl]Frederic Laloux – Reinventing Organizations[:]

[:nl]lalouxDe Belg Laloux deed onderzoek naar organisaties die hun tijd vooruit zijn. Bedrijven die durven afstappen van het command en control model en hiërarchische structuren á la Mintzberg. Laloux ging op zoek naar mogelijke gemeenschappelijke noemers, principes die deze organisaties kenmerken. Hij paste de kennis die hij verzamelde ook toe op de manier waarop hij het boek aanbood: je kan het gratis downloaden vanuit het vertrouwen dat je geeft wat je het waard vindt of je koopt het gewoon. De uitkomsten leverden een grensoverschrijdende bestseller op.
In de kern komt het erop neer heel consequent vanuit het vertrouwen in de talenten van iedereen die aan de organisatie verbonden is te werken, om mensen ruimte te geven dat te doen en te initiëren waar ze van nature goed in zijn en waar ze als het ware naartoe getrokken worden. Te vertrouwen dat mensen advies inwinnen op gebieden waar ze minder van weten om zodoende goed geïnformeerde besluiten te nemen. En dat leren centraal staat. Ook hier geldt dat het van wezenlijk belang is dat deze uitgangspunten vanuit de ’top’ – voor zover je daar nog van kunt spreken – heel consequent worden toegepast.
Ik vond het boek super interessant. Tegelijkertijd was het ook een intensieve leeservaring, omdat hij compact schrijft. Gelukkig werkt hij veel met voorbeelden, waardoor het levendig is.
Op dit moment werkt Laloux aan een crowdfunded beeldversie van het boek. Ben benieuwd![:]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.