Joop van Riessen – De IRT-infiltrant

irtinfiltrantInmiddels alweer de zevende thriller met Anne Kramer in de hoofdrol van de hand van Joop van Riessen. Iedere keer als er weer een nieuwe uitkomt, spoed ik mij naar de boekhandel. Deze keer duurde het wat langer omdat ze dit niet in Frankfurt verkopen…
Hoofdinspecteur Anne Kramer raakt verwikkeld in de IRT-affaire, zoals die is gaan heten in Nederlandse pers. Mooi om via dit boek een inkijk te krijgen hoe dat er in de praktijk van toen aan toe kan zijn gegaan. Rond deze IRT-affaire heb ik namelijk alles wat los en vast zit aan rapporten gelezen, maar dat haalt het niet bij de werkelijkheid van alledag in het politiewerk.
Het treurige van de affaire is dat de Amsterdamse politie pas in een zo laat stadium gelijk heeft gekregen. Ze hebben destijds terecht het werken met criminele burgerinfiltranten stop willen zetten. En dit boek beschrijft helder wat de gevaren van werken met zulke infiltranten is. Inmiddels liggen er weer nieuwe voorstellen van de crime fighters om dit soort opsporingsmethodieken te gebruiken. Controle houden op criminele infiltranten vergt echter een zeer volwassen politie- en justitieapparaat dat zichzelf eerlijk in de ogen kijkt, waar men voortdurend met elkaar in gesprek is, waar interne transparantie een vanzelfsprekendheid is. En dat is ZEER moeilijk te verwezenlijken, omdat mensen toch gauw de deur even op slot doen, de helft vertellen en elkaar – ook intern – moeilijk vertrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.