Jürg Willi – De partnerrelatie

Een ouderwets studieboek voor psychologen, dat ik heel wat jaren terug eens kreeg. Het boek van deze Zwitser gaat over partnerkeuze, de fasen in een relatie, bindingsangst, scheiding, verhouding met een derde en lichamelijke verschijnselen als gevolg van huwelijksspanningen.
Het was zeer boeiend om te lezen over patronen in het samenspel tussen partners. Willi legt de sleutel voor gedrag in een relatie in patronen die tijdens de jeugd ontstaan: narcistisch, oraal, anaal-sadistisch en fallisch-oedipaal. Het boek staat vol met voorbeelden die de tekst verlevendigen. Vaak zijn de voorbeelden redelijk extreem, maar aan de andere kant is het misschien wel helemaal niet extreem wat ik lees. Wat weet je uiteindelijk als buitenstaander nu echt van wat er binnen een relatie gebeurt? Ik weet nu in ieder geval dat mijn relatie met mijn partner gezond is.
In het slothoofdstuk analyseert Willi overigens de film “Scènes uit een huwelijk” van Ingmar Bergman op basis van zijn theorie. Originele toegift!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.