[:nl]Karin Bojs – Mijn Europese familie[:]

[:nl]Zoals je misschien weet ben ik de afgelopen jaren geïnteresseerd geraakt in boeken over archeologie van de pre-historie en de geschiedenis van Nederland en dan vooral in relatie tot mijn eigen stamboom. Al een paar jaar ben ik bezig mijn voorouders in kaart te brengen en ik heb inmiddels rond de 3000 voorouders gevonden (volgens de archieven, ervan uitgaande dat niemand over zijn/ haar ouderschap heeft gelogen). Ik vind dat super interessant om te doen en spendeer daar mijn verloren uren aan.
En nu is er het boek van Karin Bojs. Daarin verbindt zij wat wij vanuit de archeologie weten met hedendaagse DNA onderzoek. Ze heeft het boek vanuit een persoonlijk perspectief geschreven en neemt de lezer dus aan de hand van haar eigen verhaal mee door de geschiedenis. Het levert een heel toegankelijk en boeiend boek op, waarin een complex onderzoeksveld – dat van DNA onderzoek – ineens begrijpelijk wordt.
Het is voor het eerst dat ik over haplogroepen hoor en hoe je uit mitochondriaal DNA, dat van moeder op kind wordt doorgegeven, nog steeds sporen van oeroude voorouders kunt vinden. Stam je van jagers af of van landbouwers die in verschillende golven Europa binnentrokken? Daarvan zijn nog steeds stukjes informatie vindbaar in ons DNA.
Een paar jaar geleden had ik al eens DNA onderzoek laten doen, maar omdat de techniek zo snel gaat, laat ik het nu specifieker onderzoeken.

Mijn globale afkomst volgens DNA
[:]

2 gedachten over “[:nl]Karin Bojs – Mijn Europese familie[:]”

  1. Hej Renate, heel boeiend! Hoe doe je dat, je voorouders napluizen? Gebruik je daar specifieke sites en methodes voor? En doe je dat voor beide kanten van je familie dus moeders- en vaderskant? Ben benieuwd. Over het DNA onderzoek: maak je je geen zorgen over wat dit betekent t.a.v. wat er over jou vastligt en bekend is bij verschillende instanties?

    1. Ha Madeleine, Mijn belangrijkste bron is wiewaswie.nl. En omdat veel van mijn voorouders uit Friesland komen, is allefriezen.nl een handige site voor mijn zoektocht. En ja mijn zoektocht gaat over mijn moeders en vaders kant.
      Wat betreft het DNA-onderzoek. Dat zijn gegevens die ik krijg en waar het bedrijf dat dit onderzoek doet ook zorgvuldig mee moet omgaan. Ik kan niet in toekomst kijken, maar zolang ik er zorgvuldig mee omga denk ik dat het niet gevaarlijk is. Mijn nieuwsgierigheid wint het hier van mijn angst voor privacyverlies, omdat ik denk dat mijn privacy voldoende gewaarborgd is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.