Lyn Smith – Vergeten stemmen van de Holocaust

Smith heeft een chronologische beschrijving gegeven van de verschillende fasen van de Holocaust. Ze laat getuigen aan het woord in korte citaten uit gesprekken.
Het is een indrukwekkend boek waarin veel bijeenkomt wat ik in andere boeken had gelezen. Maar door zo alles bij elkaar te lezen, dringt de omvang van deze vernietiging in alle hevigheid tot mij door. De motivatie van veel getuigen, die in sommige gevallen pas voor het eerst hun ervaringen deelden, was het bestaan van de ontkenners van de Holocaust.
Het boek stelde mij de vraag wanneer ik zelf verander van waarnemer van onrechtvaardigheid tot strijders tegen onrechtvaardigheid. Was de terreur van het Naziregime een geldig excuus voor al die Europeanen om waarnemer te blijven? Ik ben er nog niet uit. En die twijfel is helaas genoeg om te concluderen dat ik zelf waarschijnlijk ook niet de moed zou hebben gehad me te verzetten. Aan de andere kant ben ik nu een gewaarschuwd ens en hopelijk alerter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.