Mario Vargas Llosa – De oorlog van het einde van de wereld

Dit boek kreeg ik in 1993 voor mijn afstuderen en nu ben ik het pas gaan lezen. Dom, dom, want het is een prachtig epos over Brazilië.
Peruaan Vargas Llosa schreef over de burgeroorlog die in 1897 woedde in Canudos, Bahia. Het stadje is de thuishaven geworden van de Raadgever, Antônio Conselheiro, die tienduizenden aanhangers om zich heen heeft verzameld. De Raadgever is een religieus messiaans fanaticus, maar zeer inspirerend voor mensen die in het gedrang zijn gekomen (ex-slaven, arme boeren, rovers, mismaakten). De jonge Braziliaanse republiek merkt dat de Raadgever zich tegen de republiek keert (hij protesteert tegen belastingheffing) en is daarom op hem uit. Het leger trekt ten strijde, maar moet de eerste twee expedities opgeven omdat het guerrillaverzet van de Canudosgemeenschap heel effectief is. De gemeenschap (met sektarische trekken) weet het leger maandenlang het hoofd te bieden, maar gaat uiteindelijk toch ten onder.
Vargas Llosa zet de boeiende hoofdpersonen stuk voor stuk (het zijn er veel) met een enkele pennenstreek neer. Ik ging erin op en kon het boek niet wegleggen, hoe gruwelijk ook, omdat op bijna iedere pagina een mensenleven eindigt.
Prachtig boek en aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.