Marion Bradley – Nevelen van Avalon

avalonIn tijden heb ik niet zo van een boek genoten als van dit boek. In de zin dat ik er helemaal in op ging. Ik heb zo’n vier weken gedaan over de 950 bladzijden en in die weken leefde ik in twee parallelle werelden.
Bradley beschrijft in dit boek de Arthur sages vanuit het gezichtspunt van Morgaine, de oudere zus van Arthur uit een eerder huwelijk van zijn moeder. Morgaine heeft bloed van Avalon door haar aderen stromen en krijgt een opleiding tot priesteres van Avalon. In die tijd is het Christendom aan het opkomen in Engeland en raakt spiritualiteit gebaseerd op de natuurgoden steeds meer naar de achtergrond. Avalon, waar het centrum van de natuurgoden ligt, raakt steeds meer uit het zicht door de Nevelen.
Wat mij bijzonder raakte was de omschrijving van de positie van de vrouw en de overtuigingen die samengaan met het Christendom (van die tijd). Het bracht een behoorlijke achterstelling voor vrouwen met zich mee; ineens mochten ze veel niet meer. Naast de beschrijving van deze ingrijpende maatschappelijke ontwikkelingen is het ook een prachtig verhaal over trouw en ontrouw en liefde en haat. Ondanks dat het boek al uit de tachtiger jaren van de vorige eeuw stamt, is het nog steeds actueel.

16 gedachten over “Marion Bradley – Nevelen van Avalon”

  1. Een van mijn allerliefstelievelingsboeken! Leuk om te zien wat jou raakte, dat was ook wat mij pakte. Ook haar gedetailleerde beschrijving van een wereld die van overwegend feminiene energie overgaat in een van masculiene energie. In dat kader zijn haar andere boeken over Avalon ook allemaal aanraders, nog meer context!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.