[:nl]René Maas – Mijn elfde september[:]

[:nl]ElfdeseptTherapeut en opleider René Maas, bij wie ik onlangs drie dagen in de leer was, heeft dit mooie boek geschreven. Het verhaal gaat over zijn leven en hij verwoordt dat open en kwetsbaar.
Op 11 september 1944 vindt een zeer ingrijpende gebeurtenis plaats die zijn hele leven vergaand zal beïnvloeden. Op dat moment is hij zich daar nog niet bewust van, maar gaandeweg ontdekt hij de invloed van die ene zin op zijn leven. Op diverse momenten in zijn leven klinkt die zin na of vormt een nieuwe zin helderheid en acceptatie. René doorloopt een boeiend leven dat begint met geroepen worden tot het priesterschap. Maar heeft hij wel een echte roep gehoord? Over het kloosterleven als kruisheer, het leven in mannengemeenschappen soms ver verwijderd van het gewone leven. Over de veranderingen in de kerk en hoe daarmee om te gaan, totdat hij uiteindelijk besluit dispensatie aan te vragen.
In de manier waarop hij zich bloot geeft over zijn leven, doet hij voor hoe je het onderzoek naar wat er binnenin je omgaat kunt verwoorden. Daarin is hij geheel congruent met de wijze waarop hij zijn vak beoefent: accepterend, respecterend en empathisch. Mooi mens!
[:]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.