S.C. Gwynne – Empire of the Summer Moon

empire_summer_moon_coverBoeiend en degelijk boek over de Comanche indianen van Noord-Amerika. De subtitel luidt: “The rise and fall of the Comanches, the most powerful Indian tribe in American history”. Gwynne heeft zeer uitgebreid onderzoek gedaan naar dit Native American tribe en beschrijft in het boek de laatste driehonderd jaar van hun bestaan.
Oorspronkelijk hadden ze een opvallend eenvoudige cultuur in vergelijking met andere jagers-verzamelaars volken. “They fought, reproduced, suffered, and died”. Geen sociale organisatie, geen krijgers rangen, geen permanente priester-klasse, geen landbouw, geen ambachtswerk, geen vaste huizen. Een enorm verschil met de Azteken of de Iroquois of de Missouoris, Omahas, Pawnees, Wichitas, om er een paar te noemen. De Comanches jaagden in gelegenheidsgroepen die erop uit trokken en waren een volk van weinig betekenis en verdreven naar de moeilijkst bewoonbare delen van het continent, The Great Plains (de prairies van het midden van Canada, de USA en Mexico).
220px-Quanah_Parker_c1890Maar daar kwam radicaal verandering in door de  kennismaking met de paarden die de Spanjaarden aan het begin van de 16de eeuw meenamen naar America. Ze ontdekte dat ze zeer bedreven waren met paarden en dat die paarden (mustangs) zich prima konden handhaven in de ruigheid van de Plains. De Comanches werden hierdoor de eerste en tot ver in de 19de eeuw de enige krijgers die te paard konden vechten (daarvoor was het paard alleen voor transport en werd te voet gevochten). Dat maakte ze van een onbeduidend volk in een periode van enkele generaties tot een eeuwenlang onoverwinnelijk volk.
De “way of living” van de Comanches werd hierdoor een leven van jagen op buffels en ondertussen andere groepen mensen (andere indianen tribes, Spanjaarden, Texanen, pioniers) te overvallen, te beroven van paarden en ander nuttigs, te martelen en te doden. En dat zou hun levenswijze blijven tot het eind van hun vrije bestaan.
Het duurde even voordat die enorme verschillen tussen de tribes doordrong bij de “white man” in Texas en de USA. Daarna wordt het verhaal over de neergang van de Comanches haast te verschrikkelijk om te lezen. Hun laatste (en eerste) grote leider was Quanah Parker (foto), een kleurrijke chief en daarover verhaalt het boek ook uitgebreid.
Fascinerende leesstof!

2 gedachten over “S.C. Gwynne – Empire of the Summer Moon”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.