Sun Tzu – De Kunst van het Oorlogvoeren

Een citaat in de film “Wallstreet” maakte me nieuwsgierig en toen gisteren mijn oog op een prachtige, rode, geïllustreerde en gebonden uitgave in de Ramsj viel, wist ik dat ik het moest lezen. De Kunst van het Oorlogvoeren is rond 400 voor Christus geschreven door de Chinees Sun Tzu, die in dertien korte hoofdstukken de elementaire principes van het oorlogvoeren toelicht. Het boek dient nog steeds als een basiswerk voor de strijdkunst door de tijdloze aanbevelingen. Zeer boeiend!
Ik heb het gelezen met een managementoog omdat ik vermoedde paralellen te vinden met leidinggeven. Ik heb er enkele gevonden (over het belang van de juiste eigenschappen van een generaal in hoofdstuk 1 – punt 7, over de houding van een generaal die zich gerespecteerd weet van zijn troepen in hoofdstuk 10 – punt 20), maar vooral ook de principiële verschillen (alle oorlogsvoering is gebaseerd op misleiding in hoofdstuk 1 – punt 17).
Zeer boeiend dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.