Ap Dijksterhuis – Het slimme onbewuste

Dijksterhuis legt in dit boek uit hoe het zit met je bewustzijn en je onbewustheid. Wat stuurt nu je doen en laten? Uit onderzoek blijkt dat het onbewuste een veel grotere rol heeft in ons handelen dan we denken en zelfs geleerd hebben.
Het onbewuste heeft een veel grotere verwerkingscapaciteit van gegevens dan ons bewuste. Heel wat “denk”-werk gebeurt dan ook door het onbewuste. Ik ga een heel eind mee in de redenering van Dijksterhuis, maar het boek liet me wat onbevredigd achter. In de eindhoofdstukken, had ik (onbewust) het idee meegetrokken te worden door de materie, maar niet meer zo van harte als de starthoofdstukken. Misschien heeft dit te maken met het feit dat we voor een groot deel nog in het duister tasten over de werking van onze hersenen en het verwerken van informatie.
Het boek stimuleert me wel om meer nog dan nu te vertrouwen op het onbewuste; het gevoel dat er ineens kan zijn. Of de rust te zoeken om het onbewuste het werk te laten doen en te luisteren naar wat er boven komt borrelen. Al met al toch een boeiend boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.