Ingeborg Bosch – De onschuldige gevangene

Ingeborg Bosch is de grondlegger van de past reality integration therapie. Veel jaren na haar eerste boek “De herontdekking van het ware zelf” heeft ze 2007 een boek geschreven over opvoeden. Ik heb er lang over gedaan het te lezen, in etappes zeg maar. Het boek is namelijk heftig om te lezen omdat je ziet hoe je ongewild je kinderen allerlei schade toebrengt. Maar ik hield mezelf voor dat het belangrijk is het te weten om het te zien en er vervolgens voor je kind te kunnen zijn.
Daarom doorgezet en het is een heel belangrijk boek gebleken, dat eigenlijk iedereen die kinderen wil grootbrengen of grootbrengt zou moeten lezen.

De kern is dat het van groot belang is voor je kind aanwezig, responsief en empathisch te zijn. Dat klinkt makkelijk maar is in het rush-rush-life dat we leven niet gemakkelijk. Hoe snel brom ik als het aankleden ‘s morgens langzaam gaat? En hoe snel gaat het aankleden als ik aandachtig geluisterd heb naar de enge droom en we daarna even samen troostknuffelen?
Een andere conclusie is dat je voor je kind het beste zelf in therapie kunt gaan, want je eigen gedrag bepaalt het gedrag van je kind.

En hoe weet ik nu dat Bosch het bij het rechte eind heeft?
– Gevoelsmatig klopt het.
So what.
– In de praktijk met mijn kinderen merk ik dat het tot kleine en grotere verbeteringen leidt.
Ja, en?
– De kwaliteit van mijn leven is met stappen vooruit gegaan na start PRI-therapie, omdat ik symbolische situaties ontdekt en stukje bij beetje kan voorkomen dat ik daarop reageer vanuit patronen die ik als kind heb ontwikkeld.
Ja ok, voor jou werkt het misschien, maar je bent toch ook met yoga gestart. Misschien komt het daar wel door.
– Inmiddels vindt al geruime tijd wetenschappelijk onderzoek plaats naar de PRI-therapie, maar daarvan zijn voor zover ik weet nog geen uitkomsten bekend. En dus doet mijn zorgverzekeraar (CZ) het vooralsnog af als alternatief.

Het boek is een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.