[:nl]Michael Pye – Aan de rand van de wereld[:]

[:nl]De geschiedenisboeken trekken mijn aandacht deze dagen. In tijden van toenemende identiteitspolitiek wil ik wel eens weten wat mijn/ onze roots zijn.
Het antwoord zal de voorstanders van identiteitspolitiek niet bevallen, maar bevalt mij uitstekend. Het is complex en genuanceerd! Eigenlijk is Europa een mengelmoes van culturen die zich vanuit Afrika, via het Middenoosten en de Kaukasus tienduizenden jaren geleden in deze richting hebben ontwikkeld. Ik ben verwant aan iedereen. Misschien een beetje meer Fins dan Grieks, maar onze voorouders trokken van de ene naar de andere kant van continenten op zoek naar een fijne plek om te leven. Een Nederlandse identiteit? Ik denk het niet. Een West-Europese identiteit? Ik denk het niet. Europese wortels? Ja misschien kun je dat zo noemen. Maar uiteindelijk komt homo sapiens uit Afrika. Lees bijvoorbeeld Mijn Europese familie van Karin Bojs, als je hier meer over wilt weten. Maar goed, nu weer even inzoomen.
Michael Pye gaat in dit boek in op de ontwikkeling van cultuur rond de Noordzee in de Middeleeuwen. Het is boeiend en goed geschreven. Heel verhalend met veel mooie stukken levensgeschiedenis. Over handel, ontdekkingsreizen, mode, relaties, wetten, het beheersen van de natuur. Interessante ingangen om te snappen hoe de Noordzee en contacten over en rond deze zee een cruciale rol speelden in hoe onze samenleving er nu uitziet. Niet perse ontwikkelingen om een trots gevoel bij de krijgen, maar wel interessant om te snappen hoe het zo is gekomen. Bijvoorbeeld de Hanze en de huidige dominantie van grote bedrijven in de wereld. Of de pest en hoe we nu omgaan met terrorisme. Pye legt een aantal verbanden die tot denken aanzetten.
Wat ik nu mis, is een vergelijking met ontwikkelingen in andere delen van de wereld. Hoe verhouden deze ontwikkelingen zich tot gelijktijdige ontwikkelingen in China, Japan en andere landen? Een dergelijke vergelijking had het boek te veelomvattend gemaakt, maar ik wil het wel graag weten. [:]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.