Simon Winder – Germania

Germania-Simon-WinderOmdat ik het leven in Duitsland ga proeven het komende jaar, ben ik op aanraden van mijn boekverkopers dit boek van de Engelsman Winder gaan lezen. In Germania beschrijft hij de historie van dit deel van Europa van de tijd van duistere wouden en mysteries tot aan het jaar 1933, toen Hitler aan de macht kwam en het land een duistere periode inging.
Het was heel interessant om te lezen nadat ik aan Winders stijl gewend was geraakt. Hij schrijft soms met veel overdrijving (misschien een soort humor die ik vanaf de bladzijde niet snap) en dat is niet altijd even toegankelijk.
Meest opvallend vond ik de ontdekking dat Duitsland eigenlijk veel langer een conglomeraat van allerlei ministaatjes is geweest dan één samenhangend land. De naam “Bundesrepublik” begrijp ik nu beter, want wat een ratjetoe aan landen, vrijheerschappen, hertogdommen, vrijsteden, koninkrijken, prinsdommen, keizerrijken, graafschappen, kloostergemeenschappen, bisschoppelijke gebieden et cetera was het ooit. Dat Duitsland nu een stabiele eenheid is, is eigenlijk een groot wonder na deze eeuwenlange geschiedenis van kleine rijkjes. (Ik zag ooit een video waarin de interne Europese grenzen van de afgelopen 100 jaar aanschouwelijk waren gemaakt en toen viel me de kleurrijkheid van Duitsland sinds 1500 al op.)
De complexiteit van de geschiedenis maakt het wel lastig om allemaal te onthouden en toe te passen bij bijvoorbeeld een bezoek aan Heidelberg. Toen ik thuiskwam begreep ik na het opzoeken dat Heidelberg in 1693 door de Fransen met de grond gelijk was gemaakt en waarom dat ook alweer was. Misschien moet ik het boek maar gewoon meeslepen op alle excursies het komend jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.