[:nl]Joop van Riessen – Moord op de tramhalte[:]

[:nl]moordopdetramhalteJoop van Riessen schrijft al jaren over Anne Kramer, de chef recherche van het Amsterdamse politiekorps. Ze is een eigenzinnige tante en daarvan is het Openbaar Ministerie vaak niet gediend en de burgemeester en korpsleiding schrikken ook regelmatig.
Vanwege Van Riessens jarenlange ervaringen in dit circuit, schrijft hij er heel levendig en goed voorstelbaar over.
In dit deel verweeft Van Riessen zijn familiegeschiedenis in het verhaal. De geschiedenis van Patna, een kwekersboerderij in Bloemendaal, waar in de oorlog veel mensen op de vlucht een veilig heenkomen vonden. Het hele gezin is betrokken bij de onderduik, maar vooral broer Henk is zeer actief in het verzet. Helaas wordt hij op enig moment toch gearresteerd. En wel op een plek die weer aan mijn familiegeschiedenis is verbonden. Namelijk in het huis van Corrie ten Boom. Haar familie bood onderdak aan Joden in een door mijn overgrootvader (aannemer) gemaakte schuilplaats. Het huis is overigens nu een museum waar duizenden mensen van over de hele wereld naartoe gaan om met eigen ogen te zien hoe dit huis in de Tweede Wereldoorlog een schuilplaats bood aan Joodse mensen. En als je geluk hebt tref je mijn moeder als gids.
Maar terug naar het verhaal. Een vrouw uit Amsterdam verdiept zich in de familiegeschiedenis van Patna en schrijft er een boek over. Tijdens haar onderzoek stuit ze echter op “unfinished business” en dat komt haar duur te staan.
Weer soepel en boeiend geschreven met een mooie thematiek. Ik kijk al uit naar de volgende Anne Kramer![:]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.